Ai in casa un borcan cu miere de albine si nu stii ce sa faci cu el?
MIEREA IN BUCATARIE
Mierea a fost folosita in bucatarie inca din cele mai vechi timpuri.
Mierea a fost folosita in bucatarie inca din cele mai vechi timpuri.
In Egiptul Antic era folosita pentru a indulci
prajituri, biscuiti, insa si ca ingredient pentru sosuri si bauturi, in
traditia crestina mierea era utilizata in timpul postului, alaturi de fructe si
legume, pentru a tine organismul in putere.
Poti folosi mierea ca indulcitor, pentru ceai, cafea, sucuri din legume si fructe. Ea este mai sanatoasa decat zaharul, in special datorita faptului ca este un produs natural, in timp ce zaharul este fabricat prin metode industriale.
Poti folosi mierea ca indulcitor, pentru ceai, cafea, sucuri din legume si fructe. Ea este mai sanatoasa decat zaharul, in special datorita faptului ca este un produs natural, in timp ce zaharul este fabricat prin metode industriale.
Va trebui insa sa fii atent/a la cata miere
folosesti, pentru ca mierea este mai dulce decat zaharul.
De obicei, substitutia
se face in felul urmator:la o cana de zahar – o jumatate pana la trei
sferturi de cana de miere. In plus, atunci cand inlocuiesti mierea in macare,
va trebui sa reduci si celelalte ingrediente lichide, cu cate o jumatate de
cana.
Utilizeaza mierea pentru a unge painea sau mancarurile coapte, mai ales cele pe baza de aluat. Gustul pe care il va capata produsul final si culoarea aurie iti vor transforma mancarurile in niste delicatese, care vor avea si un aspect exterior deosebit.
Poti folosi mierea si pentru a alcatui sosuri cu care poti unge si carnea pe care o introduci in cuptor. In amestec cu usturoi, putin ulei, putina sare si putina apa vei obtine un sos delicios cu care poti unge carnea ( de pasare sau de porc) inainte de a o da la cuptor sau de a o pune pe gratar.
Atunci cand gatesti cu miere, coboara temperatura cuptorului cu 5 grade Celsius pentru ca alimentele unse cu miere isi schimba culoarea mai repede. Astfel, culoarea auriu-maro va aparea mai repede decat de obicei si risti sa scoti mancarea de la cuptor inainte de a fi bine coapta si in interior.
Daca vrei un desert rapid si sanatos, taie felii un mar, o para si alte fructe, presara deasupra lor miere si putina scortisoara si serveste-le pe o farfurie intinsa. Aroma fructelor se va amesteca si intensifica in contact cu cele ale mierii si scortisoarei.
Prepara-ti un mic dejun care te va energiza: adauga miere intr-un pahar sau intr-o cana cu iaurt si bea-l cu o felie de paine sau simplu, dupa ce ai terminat de mancat.
Poti obtine o ciocolata calda delicioasa, daca fierbi la foc mic un amestec de lapte de soia, miere si ciocolata amaruie neindulcita.
Daca produci acasa vin, bere sau alte bauturi dulci ( visinata , ciresata etc.) poti adauga miere in vasul in care vor fermenta ingredientele. Vei obtine o bautura cu o savoare speciala.
Poti sa incerci o aroma deosebita daca pui miere peste branza inainte de a o servi. Iar daca nu vrei sa pui mierea peste branza, poti pune pe masa un vas cu miere, in care sa puteti inmuia branza inainte de a o manca.
Atunci cand gatesti cu miere trebuie sa tii cont si de faptul ca acest produs adauga un plus de umiditate si aciditate mancarii, insa ii aduce si un plus din propria savoare.
Utilizeaza mierea pentru a unge painea sau mancarurile coapte, mai ales cele pe baza de aluat. Gustul pe care il va capata produsul final si culoarea aurie iti vor transforma mancarurile in niste delicatese, care vor avea si un aspect exterior deosebit.
Poti folosi mierea si pentru a alcatui sosuri cu care poti unge si carnea pe care o introduci in cuptor. In amestec cu usturoi, putin ulei, putina sare si putina apa vei obtine un sos delicios cu care poti unge carnea ( de pasare sau de porc) inainte de a o da la cuptor sau de a o pune pe gratar.
Atunci cand gatesti cu miere, coboara temperatura cuptorului cu 5 grade Celsius pentru ca alimentele unse cu miere isi schimba culoarea mai repede. Astfel, culoarea auriu-maro va aparea mai repede decat de obicei si risti sa scoti mancarea de la cuptor inainte de a fi bine coapta si in interior.
Daca vrei un desert rapid si sanatos, taie felii un mar, o para si alte fructe, presara deasupra lor miere si putina scortisoara si serveste-le pe o farfurie intinsa. Aroma fructelor se va amesteca si intensifica in contact cu cele ale mierii si scortisoarei.
Prepara-ti un mic dejun care te va energiza: adauga miere intr-un pahar sau intr-o cana cu iaurt si bea-l cu o felie de paine sau simplu, dupa ce ai terminat de mancat.
Poti obtine o ciocolata calda delicioasa, daca fierbi la foc mic un amestec de lapte de soia, miere si ciocolata amaruie neindulcita.
Daca produci acasa vin, bere sau alte bauturi dulci ( visinata , ciresata etc.) poti adauga miere in vasul in care vor fermenta ingredientele. Vei obtine o bautura cu o savoare speciala.
Poti sa incerci o aroma deosebita daca pui miere peste branza inainte de a o servi. Iar daca nu vrei sa pui mierea peste branza, poti pune pe masa un vas cu miere, in care sa puteti inmuia branza inainte de a o manca.
Atunci cand gatesti cu miere trebuie sa tii cont si de faptul ca acest produs adauga un plus de umiditate si aciditate mancarii, insa ii aduce si un plus din propria savoare.
Daca vrei sa reduci din
aciditatea adusa de miere in mancare, poti compensa adaugand putin bicarbonat.
Mierea este o alegere excelenta si pentru a face dressing-uri delicioase pentru salata, datorita calitatii sale de bun emulsificator. Insa poate fi adaugata si in amestecuri, precum cel cu branzeturi, pentru a obtine paste delicioase.
Adauga mierea in marinate sau sosuri folosite pentru a inmuia sau da un plus de gust carnii sau legumelor. Va aduce un plus de gust produsului final obtinut.
Poti folosi mierea si in deserturi reci sau in mancaruri care trebuie consumate reci, in umpluturi dulci, budinci, creme pe baza de lapte sau in amestec cu fructe confiate.
Masuri utile, la indemana :
1. Miere - borcan 820ml = 1 kg ;
borcan 425 ml = 500 g ;
o lingura plina = 45 g ;
o lingurita plina = 12 g ;
2. Faina
o lingura rasa = 15 g ;
o lingura cu varf = 25 g ;
3. Zahar tos
o lingurita = 10 g ;
4. Gris
o lingura plina = 25 g ;
5. Sare
o lingurita = 12 g ;
In paginile urmatoare, voi prezenta cateva retete cu de miere: Hidromelul, cocteiluri si alte bauturi cu miere; Dulciuri ; Prajituri cu miere; Bomboane.
Draga vizitatorule,
Daca stii o reteta de preparat cu miere de albina si vrei sa o faci cunoscuta, te rog sa o postezi la " Comentarii" si am sa o transcriu la pagina corespunzatoare (inclusiv cu mentiunea numelui tau).
Mierea este o alegere excelenta si pentru a face dressing-uri delicioase pentru salata, datorita calitatii sale de bun emulsificator. Insa poate fi adaugata si in amestecuri, precum cel cu branzeturi, pentru a obtine paste delicioase.
Adauga mierea in marinate sau sosuri folosite pentru a inmuia sau da un plus de gust carnii sau legumelor. Va aduce un plus de gust produsului final obtinut.
Poti folosi mierea si in deserturi reci sau in mancaruri care trebuie consumate reci, in umpluturi dulci, budinci, creme pe baza de lapte sau in amestec cu fructe confiate.
Masuri utile, la indemana :
1. Miere - borcan 820ml = 1 kg ;
borcan 425 ml = 500 g ;
o lingura plina = 45 g ;
o lingurita plina = 12 g ;
2. Faina
o lingura rasa = 15 g ;
o lingura cu varf = 25 g ;
3. Zahar tos
o lingurita = 10 g ;
4. Gris
o lingura plina = 25 g ;
5. Sare
o lingurita = 12 g ;
In paginile urmatoare, voi prezenta cateva retete cu de miere: Hidromelul, cocteiluri si alte bauturi cu miere; Dulciuri ; Prajituri cu miere; Bomboane.
Draga vizitatorule,
Daca stii o reteta de preparat cu miere de albina si vrei sa o faci cunoscuta, te rog sa o postezi la " Comentarii" si am sa o transcriu la pagina corespunzatoare (inclusiv cu mentiunea numelui tau).