Hidromel, cocteiluri si bauturi racoritoare
HIDROMEL 1 - bautura alcoolica
Necesar pentru o damigeana de 25l
15l apa ( e cea mai ieftina )
2-3 kg struguri ( strugurii sulfatati sau cei de masa nu sunt indicati )
5 kg miere poliflora ( kg. nu litri )
Preparare: Se incalzeste apa ( sa fie doar calduta ), se adaoga mierea si se amesteca pentru omogenizare.
Se toarna intr-o damigeana de sticla de 25l
Strugurii se zdrobesc si se strecoara. Mustul obtinut se toarna peste apa indulcita, in damigeana.
ATENTIE ! NU UMPLETI DAMIGEANA SI FOLOSITI DOP DE FERMENTARE!
Asezati damigeana intr-o zona cu temperatura in jur de 18 grade. Cu cat temperatura este mai coborata, fermentarea decurge mai incet.
Dupa limpezire, se trage de pe drojdie.
Rezulta un “vin” demisec de aproximativ 14 grade alcool.
HIDROMEL 2 - bautura tonica
Necesar pentru o sticla de 2l:
Intr-o sticla de 2 litri, se pun 15 linguri de miere poliflora, o lingurita de polen de albine si se completeaza restul cu apa.
Se inchide sticla si se lasa 2 zile, la temperatura camerei, agitandu-se de cateva ori pe zi. Rezulta o bautura cu un gust placut, acrisor si acidulat, cu efecte stimulente, tonice si chiar euforizante, cu totul deosebite.
Consumarea a 3 - 4 pahare pe zi ( de preferinta pe stomacul gol ) are ca efect relansarea activitatii hormonale si o actiune reintineritoare certa.
Aperitiv din nuci verzi si miere
Necesar pentru un vas ( damigeana ) de 20 litri:
- 60 nuci verzi
- 2,5 l tuica
- 14 l cabernet sau alt vin rosu demidulce
- 2 kg miere de albine
- 1 portocala taiata in 4
- 6 cuisoare
- 1 baton de vanilie
Preparare:
Intr-un borcan de 5 l se pun nucile taiate in 4 si peste ele se adauga tuica (palinca)
Se astupa si se lasa la macerat 7 zile, timp in care lichidul devine vedrde iunchis.
Se strecoara si se adauga mierea, amestecand pentru dizolvare.
Se pune intr-o damigeana de 20 litri apoi se adauga restul ingredientelor.
Dupa o saptamana se poate degusta !
Tinctura de nuci verzi
Cvas
12 l apă
600 gr miere
1 kg pâine secară
coaja tăiată de la ½ lămâie
12 stafide
12 boabe de orez
25 gr. drojdie de bere.
Preparare:
Se taie pâinea felii şi se usucă pe cuptor.
Se aşează pe fundul unui borcan de 15 l , se pune coaja de lămâie tăiată ca tăiţeii şi se toarnă deasupra apa clocotită. Se acoperă cu un şerveţel şi se lasă să stea până devine călduţă.
Se strecoară printr-o sită deasă, într-un alt borcan de aceeaşi mărime, se adaugă drojdia de bere, dizolvată în puţină apă caldă, şi mierea.
Se amestecă bine şi se lasă să stea la loc călduţ până când începe să facă spumă.
Se strecoară pentru a doua oară, se toarnă în sticle având grijă să se lase un spaţiu gol de două degete.
În fiecare sticlă se pune câte o boabă de stafidă şi un bob de orez.
Se închid sticlele ermetic şi se lasă la rece 2-3 zile, după care băutura se poate consuma.
Băutură răcoritoare
300 g miere
0,700 l apă
3 linguri floare de tei
0,200 l vin
3 portocale
apă minerală carbogazoasă
Se fierbe apa lăsând să dea un clocot, se pune floarea de tei, se ia de pe foc şi se acoperă. După 10 minute se strecoară, se amestecă bine cu mierea, apoi se adaugă zeama de portocale şi vinul.
Se serveşte după 2 ore, cu puţină apă minerală.
Cea mai buna reteta de SOCATA
Nu este foarte dulce, dar ramane extrem de aromata, in plus isi pastreaza culoarea galben-verzuie, fresh, care iti stimuleaza si mai mult apetitul.In primul rand se folosesc flori proaspete, pentru ca sunt mult mai aromate – prin uscare se pierde mult din aroma (esterii, care confera parfumul florilor, se evapora).
ingrediente pentru 5 l
La o oala de 5 litri folosesc:
300 g miere – va reprezenta suportul de fermenti, caci nu folosesc drojdie;
400 g zahar sau chiar 300 g daca doriti ca socata sa fie mai putin dulce.
Se foloseste zahar tocmai pentru a oferi un mediu hranitor bacteriilor ce urmeaza sa fermenteze socata, acestea consumand glucoza;
O lamaie si jumatate sau doua lamai daca doriti sa iasa mai acrisoara;
O crenguta de menta;
10 flori proaspete de soc;
Apa aproximativ 5 l.
mod de preparare
Intai se pune la fiert un litru de apa. Apa nu va da in clocot ci o vom folosi calda pentru a topi mierea. Nu folosim apa prea fierbinte pentru a nu distruge substantele active din miere, ci apa calda cat aceasta sa se topeasca.
Cantarim apoi zaharul si il punem in oala. Cantarim si mierea, iar intre timp apa s-a incalzit deja.
Turnam si apa calda si amestecam pana cand mierea si zaharul s-au topit complet!
Apoi spalam bine lamaile si le taiem in doua, folosim o lingura si le stoarcem in oala, nu conteaza daca pica samburii. Coaja o taiem felii si o adaugam si pe aceasta.
Punem crenguta de menta, florile de soc spalate delicat in prealabil pentru a nu se scutura, apoi turnam apa rece pana umplem oala.
Ducem socata in balcon sau undeva unde este cald.
Acoperim oala cu un prosop gros si un tocator pentru stabilitate.
Gustati compozitia pentru a ajusta ulterior cu lamaie sau miere, dupa gust.
IMPORTANT: trebuie sa amestecati in socata in fiecare seara.
Cocktail afrodiziac cu miere si sampanie
Ingrediente:
500 ml de sampanie,
250 ml de coniac,
un bton de vanilie,
un baton de scortisoara,
35 g de ghimbir proaspat ras,
doua linguri de miere,
un galbenus.
Macereaza timp de doua zile vanilia, scortisoara si ghimbirul in coniac.
Inainte de seara cea mare, pune intr-un shaker coniacul, galbenusul si mierea si agita bine. Amesteca apoi cu sampania.
Strecoara si seveste cocktailul in pahare glasate cu miere.
Cocktail energizant cu banane, miere si polen
O cura cu miere de albine si polen iti va ajuta organismul sa lupte cu racelile din anotimpul rece.
In polenul crud se gaseste o generoasa paleta de vitamine. Unele dintre ele se afla in cantitati atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata.
Incepe ziua cu un cocktail energizant cu banane, miere si polen.
Ingrediente:
300 ml de lapte,
o banana,
doua linguri de miere,
o lingurita de polen,
doua nuci curatate,
o lingurita de curcuma,
jumatate de lingurita de scortisoara.
Mixeaza bine toate ingredientele, adauga doua cuburi de gheata daca vrei si pudreaza cu scortisoara.
Bauturi izotonice cu miere de albine
Inaintea unei competitii sportive sau a unei sedinte sustinute de antrenament, este bine sa va asigurati ca sunteti bine hidratati si ca aveti energia necesara. In locul bauturilor energizante din comert, puteti incera sa faceti acasa bauturi izotonice cu miere de albine.
Bautura izotonica cu ceai negru si miere de salcam
Amesteca un litru de ceai negru earl grey cu un praf de sare, o lingurita de suc de lamaie si 30-80 de grame de miere de salcam. Pune 30 g de miere daca vrei ca bautura ta sa fie una dezalteranta sau 80 g de miere, daca vrei ca bautura sa fie glucidica.
Bautura izotonica cu suc de portocale si miere
Amesteca 0,5 l de apa, 0,5 l de suc de portocale fara pulpa, doua linguri de miere de albine, doua prafuri de sare, doua prafuri de bicarbonat, o lingura de sirop de potasiu, o vitamina C. Bicarbonatul te va ajuta sa nu ai arsuri la stomac, iar siropul de potasiu este esential pentru recuperare dupa un efort fizic indelungat. In aceasta reteta, apa poate fi inlocuita cu ceai, la fel ca in reteta de mai sus.
Lichior de nuci cu miere
Ingrediente:
0,8 l de alcool de 80 de grade,
500 g de miere,
700 g de apa,
5 g cuisoare,
8 g scortisoara,
coaja de la jumatate de lamaie,
15 nuci verzi.
Nucile se taie in patru, se introduc intr-o sticla cu gatul larg, se adauga cuisoarele, scortisoara si coaja de lamaie taiata subtire (partea galbena).
Peste toate se toarna alcoolul. Se lasa la macerat 14 zile, dupa care se amesteca cu solutia de miere incalzita, strecurata mai inainte.
Lichiorul de nuci cu miere se strecoara apoi in sticle curate si se mai lasa sa stea cateva zile inainte de consumare.
Cocktail antidepresiv cu produse apicole
Ingrediente cocktail:
un kg miere de mana,
300 g polen crud,
100 g pastura cruda,
30 g laptisor de matca,
100 g propolis brut,
100 g seminte de canepa macinate.
Preparare:
Intr-un borcan cu capac amesteca toate ingredientele, cu o lingura de lemn, si pastreaza-l la frigider. Ia doua linguri pe zi cu jumatate de ora inainte de masa, pana la terminarea cantitatii. Poti inlocui semintele de canepa cu nuca macinata, cu migdale rase (cand exista si hiperaciditate) sau cu seminte de dovleac.
Daca perioada e solicitanta sau depresia accentuata se poate creste cantitatea de laptisor de matca pana la 50-60 de grame. Barbatii pot folosi in loc de laptisor de matca apilarnil, in aceleasi cantitati. La copii, doza de laptisor de matca este pe jumătate, se iau doua-trei lingurite pe zi.
Daca suferiti de insomnie, mierea de mana poate fi inlocuita cu miere de tei, de lavanda sau de salcam. Limonada cu menta, miere si ghimbir
Ingrediente limonada: doua lamai, un litru de apa, gheata, 3 linguri de miere, o lingura de ghimbir ras, frunze de menta, 3-4 felii de lime si frunze de menta pentru decor.
Adauga intr-o carafa cuburile de gheata si frunzele de menta si pisaeaza usor.
Adauga mierea si amesteca. Stoarce lamaile, apoi adauga sucul de lamaie si ghimbirul ras. Amesteca usor, toarna apa si da la frigider pentru cateva ore.
Serveste limonada cu miere si ghimbir in pahare inalte, decorate cu frunze de mentea si felii de lime.
OTET DIN MERE CU MIERE - I
Merele se spala si se inlatura partea stricata, se strivesc , se toaca marunt sau se dau pe razatoarea mare.Terciul obtinut se pune intr-un vas cu gura larga, peste care se toarna apa incalzita la 30-40 de grade in care s-a dizolvat mierea.
Orientativ , la un kg de terci se pune 1,5 litri de apa.
Se adauga pentru un litru de apa 100-150 gr de miere.
Pentru a grabi fermentatia se adauga drojdie de bere cat se poate lua cu trei degete.
Secretul reusitei :
- Mesteci in fiecare zi
- Fermentatie la intuneric
- Temperatura optima 20-25 grade Celsius
Timp de 15-20 de zile mai puteti pune in continuare terci respectand proportia de mai sus, prin adaugare de apa si miere.
Dupa ce s-a terminat fermentatia alcoolica, se strecoara si se pune intr-un vas cu gura larga, la intuneric , pentru a se continua fermentatia acetica, cu vasul acoperit doar cu o panza de tifon.
Fermantetia acetica dureaza intre 25-60 de zile functie de conditile de fermentare, si de taria alcoolica a lichidului rezultat.
Dupa terminarea fermantatiei acetice se obtine otetul aromat, care este un deliciu.
Reteta luata de pe Forumul Stuparitul
OTET DIN MERE CU MIERE – II
Necesar
- 2 kg mere dulci acrisoare
- 2,5 litri de apa
- 0,2 kg miere
- borcan sau damigeana de 5 litri (merge pet de apa)
Zdrobesti merele,le bagi in damigeana amesteci apa cu mierea si pui peste mere.
Legi damigeana la gura cu o panza sa nu intre drosofilla (rostocutele) si sa poata iesi gazele de la fermentatia alcolica.
Lasi sa fermenteze bine, cand se limpezeste strecori de pe mere si apoi pui in alta damigeana sa faca fermentatie acetica.
Iese un otet de aprox. 5 grade.
Este cel mai bun.
OTET DIN MIERE - III
Otetul numai din miere e putin diferit.
Iei un fagure vechi care are cca 0,4 kg de miere (obligator sa aiba si cca 150 grame pastura),il rupi bucatele mici si-l pui in 3 litri de apa.
Mai departe exact ca mai sus.
Note:
- nu se pune drojdie ca nu iese la fix la miros
- merele si pastura dau aroma dar constituie si hrana pentru drojdiile de fermentatie
- nu se fierbe mierea
- amestecul se agita in prima zi apoi se lasa la intuneric la fermentat.
Nu se mai agita deloc pana se termina fermentatia alcolica.La fel dupa separare pana se termina fermentatia acetica ca iese otetul tulbure.
- totul dureaza 2-3 luni.
TUICA din ... miere
Necesar:
- Apa 40 l
- Grau 2 kg
- Un cubulet de drojdie
- 10 kg miere de albine
Din reteta mai sus amintita rezulta 8 litri de tuica la 40 grade.
amanunte:
1 kg miere =0,8 kg echivalent zahar.
190 grame de zahar dau prin fermentatie alcoolica completa 1 litru de solutie alcolica de 10 grade volumetrice (100 ml alcool pur).
Prepararea solutiei pentru fermentare:
Pentru fermentatie completa se socoteste 1 kg de zahar si 8 litri apa.
Pentru distilare economica se socoteste 1 kg de zahar si 5 litri de apa.
Fermentatia alcoolica merge bine pana la o concentratie de 6-7% alcool apoi incetineste, la 12 grade incepe sa se opreasca iar la 14 grade drojdia se inactiveaza din cauza alcoolului (se blocheaza in suc propriu).
Cerealele se pun pentru hrana proteica si minerala la drojdie. Altfel drojdia degenereaza si da produsi de fermentatie toxici. Cerealele pot fi inlocuite cu fructe (prune, mere, pere, struguri)
La distilare fruntea se arunca. Este partea toxica. (alcool metilic)