Polenul


  Polenul recoltat de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. 
 Polenul crud este un produs cu o valoare inestimabile, o veritabila minune a stupului! 
 Polenul, reprezinta esenta vindecatoare a sute de flori, adunata cu multa migala si truda de catre albine. Aceasta cobinatie este bogata in vitamine precum A, B1, B2, B6, C, E, D, minerale si oligoelemente, proteine, lipide, glucide ,enzime, hormoni si antibiotice naturale. 
 Polenul furnizeaza corpului uman numeroase elemente de care omul modern este adesea lipsit. Acesta actioneaza rapid intarind, revitalizand si fortificand organismul. 
 Bolile ce pot fi prevenite cu ajutorul polenului sunt: intarzierea cresterii la copii, infectiile respiratorii, infertilitatea masculina, menopauza timpurie, alzheimerul, cancerul uterin si mamar, accidentele vasculare, constipatia si alte tulburari ale tranzitului intestinal, adenomul de prostata, depresia si neurastenia, reumatismul, obezitatea,alcolemia, anemia, arterioscleroza, fragilitate vasculara, diaree cronica, hepatita si ciroza cronica, boli de piele, caderea parului, migrene, tumori maligne. 
  Consumul polenului crud e foarte util persoanelor predispuse la tulburări de dispoziție deoarece stabilizează și oferă rezistență organismului. 
 Polenul conține antioxidanți care întăresc capilarele și vasele de sânge, are puternice proprietăți anti-coagulare, este un bun ajutor în prevenirea atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. 
  Polenul recoltat de albine este polen comestibil, fără alergeni.
  Polenurile transportate de vânt provoacă alergii. 
  Polenul crud este un bun detoxifiant al organismului.
  Polenul conține vitamina A care este esențială pentru vedere. 
  Previne îmbătrânirea la nivel ocular, al retinei și a cristalinului, datorită conținutului de vitamine și zeaxantină. 
 
Indicatii terapeutice:  
 Distrofii, anorexie, rinita alergica, boli hepatice, ulcer gastro-duodenal, tulburari de dinamica sexuala, prostatite, hiperlipidemie, anemie, angina pectorala, insuficienta cardiaca, tulburari de circulatie periferica, flebite, ulcer varicos, varice, schizofrenie, oligofrenie, in medicina sportiva ca stimulator al efortului fizi. 
 
 Contra-indicatii:  
 Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil); 
 Polenul care poate patrunde in arborele respirator in timpul inhalatiilor cu miere si/sau propolis 
 Alergii de tip alimentar 
 Atunci cand polenul se administreaza normal, per oral si determina simptome de tip alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.) 
 Diabet zaharat Polenul poate contine pana la 30-32 % glucide si nu se recomanda deci in cantitate mare la diabetici; in cantitate mica poate avea insa rezultate foarte bune, avand in vedere ca polenul contine toti amino-acizii esentiali necesari sintezei insulinei. 
 Ulcer gastro-duodenal, gastrita 
  
  Modul de utilizare

Pentru copii intre 3 si 5 ani s recomanda o doza de 5-10g/zi, copii intre 6 si 12 ani o doza de 10-15 g/zi; adulti, doza de atac este de 30-40g /zi iar doza de intretinere este de 16-20 g/zi. 
  Polenul se poare administra in mai multe variante si anume:
  - cure scurte de o luna pe an, insa acestea sunt lipsite de eficacitate, 
  - cure regulate , atunci cand incepe fiecare sezon, 45 de zile consecutiv sau doua cure pe an a cate 90 de zile, la inceput de iarna sau la sfarsitul verii. 
  - cure zilnice in care se ia cate 2-3 grame pe zi in functiile de indicatiile specifice fiecarei afectiuni. 
  Polenul poate fi consumat uscat foarte bine, dizolvat in apa dar si simplu, ametecat cu miere. 
  Polenul este contraindicat persoanelor ce sufera de obezitate, exces de colesterol, si lipide in sange, diabet precum si in cazul celor cu manifestari alergice.


 Pastura este polen fermentat in conditii naturale in stup, adus in fagure impreuna cu miere si enzime si sigilat cu ceara. Are compoziţia chimică a polenurilor din care provine: glucide, lipide, proteine, aminoacizi, vitamine, minerale, oligoelemente (sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu etc), un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali, enzime. Pe timp de iarnă, păstura constituie hrana proteică a albinei. 
 Administrarea polenului si pasturii, in amestec cu miere are efecte deosebite in cazul bolilor hepatice cronice si rezultatele sunt vizibile in 3-4 saptamani. 
 Polenul si pastura hranesc si regenereaza ficatul, datorită compoziţiei bogate în aminoacizi esenţiali şi în vitamine, fiind considerate cele mai bune alimente pentru ficat. 
 In afectiunile hepatice actiunea pasturii este cu adevarat remarcabila, inregistrandu-se rezultate de exceptie in hepatite acute si cronice, in ciroze uscate sau umede. 
 La suferinzii de hepatită cronică sau la cei aflați în convalescență, se recomandă polen, câte 10 g de 3 ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul trebuie să dureze maximum 6 luni. 
 Păstura, se administrează la fel ca polenul, de 3 ori pe zi, după mesele principale (câte 10 g). Tratamentul se ține 1 lună.   
  In cazul afecțiunilor de prostată, substanțele conținute în polen au o acțiune deosebită, mai ales in combinația cu sâmburii de dovleac. 
 Această combinație vine în ajutorul menținerii funcției prostatei și a potenței bărbatului. 
 Este rațional și util ca tratamentul să fie completat și întărit prin folosirea de ulei de dovleac. 
 Mod de administrare:
  Trebuie luat in cadrul unei cure (de 3 ori pe zi înaintea meselor), câte o linguriță. Se mesteca bine și se înghite, sau se pune într-un pahar cu puțină apă (plată, de izvor sau fântînă) și câteva picaturi de zeamă de fruct (lamâie, portocală,etc). Semințele de dovleac se servesc crude, nesărate ( 10-15 pe zi), iar uleiul de semințe de dovleac poate fi folosit foarte bine ca ulei pentru salate. 

  Alte preparate: 
  1. Amestec de produse apicole: păstură, lăptișor de matcă, extract de propolis și miere cu polen, câte 20 g de 3 ori pe zi. Tratamentul se ține 2 luni și jumătate.
  2. Amestec din urmatoarele produse: miere de albine, polen, fructe de armurariu, fructe de catina.
  3. Polenul, fructele de armurariu si fructele de catina se macina. 
  Se amesteca si se adminitreaza 1 lingura de 3 ori pe zi, inainte de mese, timp de 2-3 luni de zile. 
 In cazul afectiunilor hepatice severe (hepatite de tip: A, B, C, ciroze), doza va creste la 30 g/zi, administrarea se va face in trei prize (circa 10 g/administrare) si pe cat posibil intre mese, adica la o ora si jumatate sau doua dupa masa. În urma administrării de păstură, s-a observat că timpii de refacere sunt extrem de scurţi, variind între o lună şi trei luni la hepatita A şi B. 
 În cazul hepatitei C, refacerea integrală a ţesutului ficatului ajunge în cele mai grave cazuri la 1 an. 
  Ştiai că... veninul de albine se recomandă în tratamentul hepatitei B cronice? Se fac ședințe de tratament cu înțepături de albine sau injecții cu apitoxină – substanța care rămâne după ce partea volatilă a veninului de albine dispare în contact cu aerul. 
 Veninul de albine se recomandă și în caz de ciroză.