Dulciuri

FURSECURI CU MIERE

Necesar:
  • 250 g miere
  • 100 g zahar pudra
  • 75 g ulei
  • 4 oua
  • o lamaie mai mare
  • 200g  nuci
  • 400 g faina             
  •  5 g  scortisoara macinata
  • 1 plic praf de copt  
  • 25g unt 
Prepararea:
Se stinge praful de copt in zeama de lamaie.
Se bat albusurile spuma impreuna cu 80 g zahar, se adauga pe rand mierea, uleiul, nuca macinata, coaja rasa de lamaie, scortisoara, praful de copt stins, galbenusurile de ou si la urma faina.
Se amesteca toate componenetele si se toarna intr-o tava unsa cu unt.
Se da tava la cuptor si se coace la un foc potrivit.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se racesca in tava, se pudreaza pe deasupra cu zahar si se taie..

Biscuiti cu Miere
Ingrediente:
- 150 g margarina la temperatura camerei (moale insa nu topita) taiata bucatele
- 150 g zahar extrafin
- 5 linguri cu miere
- 2 oua
- 1 lingurita cu scortisoara
- 1 lingurita cu bicarbonat
- 3 linguri cu lapte la temperatura camerei
- 350 g faina proaspat cernuta
Preparare:
Se mixeaza toate ingredientele: faina, margarina, zaharul, mierea, ouale, scortisoara, bicarbonatul si laptele, pana se obtine o compozitie omogena.
- Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c
- Se portioneaza aluatul (pe hartia de copt). 
- Se coc aproximativ 5 - 7 minute, pana dobandesc o culoare frumoasa, aurie.
       
Mucenici cu miere si nuca

Ingrediente
700 gr  faina
1 ou, 1 cub -25 g drojdie
1 lingura plina cu miere
250 ml lapte
coaja rasa de la o  lamaie
50 gr unt
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat.
Decor: miere si nuca macinata
Preparare
Pentru a obtine un aluat pufos pregati, o  maia din faina, zahar si drojdie . Se lasa sa creasca 8-10 min apoi se  amesteca cu restul de ingrediente  pana obtinem un aluat potrivit , ca la cozonac.
Se lasa la loc cald pana isi dubleaza volumul.
 Aluatul se imparte in 10 bucati si se formeaza mucenicii (formam un rulou apoi se impleteste si se da forma de 8).
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza mucenicii. Se introduce tava in cuptorul incalzit si se coc cca 30-35 min, pana devin aurii.
Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.

Faguri cu miere
 
Ingrediente
- 3 oua
- 3  linguri  cu miere
- 100 ml ulei
- 120 ml lapte
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1/2 lingurita bicarbonat  stins in otet
 - faina cat cuprinde  astfel incat sa obtinem consistenta unui  aluat  fraged.
 presa vafe 
  Preparare
Ingredientele (oua, lapte, miere, zahar, vanilie, ulei, bicarbonat stins ) se mixeaza cca 5 min. Se adauga treptat faina , framantam  pana obtinem un aluat nelipicios, bun de modelat.
Se pune presa pe plita, sa se incinga bine . Din aluatul obtinut se formeaza   bilute de aceasi marime ,  le punem pe forma deschisa , apoi presam bine.
Forma se tine cca 1 min pe o parte, 1 min pe a doua parte, astfel incat sa obtinem faguri  copti uniform.
Se scot din forma si se pun pe o tava la racit.

Chec cu miere , nuca si cacao
Ingrediente
  • 6 albusuri
  •  80 gr zahar
  • 2 linguri de miere
  • 150 gr faina, 20 gr cacao
40 gr nuca macinata
  • 40 ml ulei
  • 1 praf de copt
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 praf de sare.
Preparare
Albusurile se bat spuma cu zahar. Intr-un bol separat se amesteca mierea, coaja rasa de lamaie cu ulei si zahar vanilat. Faina se amesteca cu praful de copt.
Cand albusurile sunt spumate  bine si zaharul este dizolvat se adauga peste compozitia cu miere . Se adauga faina amestecata cu praful de copt si sare.
Se amesteca usor. O parte din compozitia formata se amesteca cu cacao.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune compozitie fara cacao , nuca macinata si compozitie cu cacao.
Cu o furculita se amesteca usor din loc in loc pentru a obtine un aspect  frumos dupa coacere.
Tava se introduce in cuptorul incalzit si se  lasa la copt la foc potrivit pana devine auriu-roscat.
Se lasa sa se raceasca

Prajitura cu foi din miere si nuca

Ingrediente:
 Pentru foi :
  • 3 oua , 
  • o cana cu zahar , 
  • 1 cana cu nuci pisate , 
  • 1 lingura cu bicarbonat , 
  • 4 linguri cu miere , 
  • 1 varf de cutit cu sare , 
  • faina cat cuprinde.

Mod de preparare : 
Intr-un castron mixam ouale cu zaharul pana se dizolva apoi adaugam, pe rand, celelalte ingrediente si amestecam bine pana obtinem un aluat legat . 
Acest aluat il impartim in 4 parti egale si coacem foi pe fundul unei tavi unse cu ulei sau margarina . Foile se intind destul de usor pentru ca acest aluat poate fi “carpit” direct pe fundul tavii.
 Crema : 
  • 1 kg de smantana cu 20% grasime ,
  • o cana nuci pisate , 
  • 80 gr.zahar farin vanilat ,
  • zeama de lamaie dupa gust .
 Amestecam cu o lingura smantana impreuna cu zaharul farin ,adaugam nucile zdrobite la robot sau la “vergea” si stropim cu zeama de lamaie .
Rezulta o crema parfumata si fina pe care o impartim intre foi : foaie-crema; foaie crema …; 
Oprim o jumatate de cana din aceasta crema pentru a o intinde deasupra prajiturii 
Décor : 1 ciocolata cu lapte sau amara pe care o razuim peste ultimul strat de crema.
Punem prajitura cremoasa si frageda la rece pentru cateva ore si portionam .

Prajitura dobos

Ingrediente:
Pentru foi:

  • 500 g faina
  • 100 g zahar
  • 100 g margarina sau unt
  • 1 ou
  • 2 linguri miere de albine
  • 1 lingurita amoniac
  • 1 pahar lapte

 Crema:
  • 3 budinci de ciocolata
  • 0,750 ml lapte
  • 6-8 linguri zahar
  • 200 g Finetti
  • 200g unt

 Decor:
1 plic Glazura cu gust de ciocolata

Preparare:
Din ingredientele pentru foi se face un aluat potrivit (care sa se intinda usor)
Se imparte in 5 parti .
Se intinde cate o foaie si se coc pe dosul tavii.
Crema se pregateste astfel:
Cele trei plicuri de budinca, se pregatesc conform instructiunilor de pe plic.
Dupa ce s-a racit crema de budinca, adaugam treptat untul( la temperatura camerei) si mixam pana devine o crema fina.
La urma adaugam crema de Finetti (care ii da un gust aparte si unic!). 
Cu aceasta compozitie umplem foile.
Foaia de deasupra o decoram cu Glazura cu gust de ciocolata, sau orice alta glazura dorim.

 Nuga cu miere si lamaie
Ingrediente: 
  • 4 foi, 
  • 7 albusuri, 
  • ½ kg zahar pudra, 
  • 250 gr. nuci curatate, 
  • 250 gr. miere, 
  • zeama de la ½ lamiie
Preparare:
 Se pun albusurile cu zaharul intr-un vas asezat in alt vas mai mare cu apa fierbinte, pe foc. 
Se bat cu telul, turnind cite putina miere fierbinte. 
Se bat pina cind compozitia incepe sa se dezlipeasca de pe tel. In acest moment se scoate din apa fierbinte vasul in care s-a pregatit compozitia, se pune la o parte si se adauga nucile si zeama de lamiie. 
Pe o planseta de lemn se asaza doua foi (una peste alta), se intinde compozitia in strat de grosime egala si se acopera cu celelalte doua foi. 
Dupa ce se raceste, se taie bucatele de forma dorita. 

Turta dulce cu miere, cafea si cuisoare
Turta dulce cu miere, cafea si cuisoare este o reteta nemteasca. Surpriza din aceasta reteta este piperul de Jamaica. Acesta face turta dulce picanta si scoate in evidenta aroma cuisoarelor. Daca ti-e teama ca turta dulce va fi prea picanta, poti inlocui piperul cu un amestec de scortisoara si nucsoara.
Ingrediente:
  • 4 oua, 
  • 175 g de zahar, 
  • 250 g de miere, 
  • 100 ml de ulei, 400 g de faina,
  • jumatate de lingurita de sare,
  • 2 lingurite de praf de copt,
  • o lingurita de bicarbonat,
  • jumatate de lingurita de cuisoare pudra,
  • jumatate de lingurita de piper de Jamaica,
     lingurite de cafea solubila,
    250 ml de apa fierbinte.
Topeste cafeaua solubila in apa fierbinte si lasa sa se raceasca. Bate galbenusurile cu zahar, pana se topeste. Adauga uleiul, mixeaza, apoi mierea si mixeaza pana amestecul devine cremos. Separat, amesteca faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul si mirodeniile. Uneste intr-un bol mai mare ouale, faina si cafeaua si mixeaza bine. Bate albusurile spuma si incorporeaza-le in amestec fara sa mai folosesti mixerul, ci cu o lingura de lemn, cu miscari de jos in sus. Coace turta dulce 35-40 de minute in cuptorul preincalzit la 165 de grade.
Lasa turta dulce cu miere, cafea si cuisoare sa se raceasca, apoi taie felii care se vor potrivi de minune cu o cana de lapte caldut.

Turta dulce cu portocale confiate
Ingrediente:

200 g de miere,
50 g de zahar brun,
110 ml de lapte,
60 g de unt,
o lingurita de bicarbonat de sodiu,
jumatate de lingurita de scortisoara,
jumatate de lingurita de ghimbir,
jumatate de lingurita de nucsoara,
30 g de coaja de portocala confiata,
230 g de faina,
felii de portocala confiata pentru decor,
un praf de sare

Preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Pune pe foc laptele, mierea si untul si incalzeste-le fara sa le fierbi. Amesteca pana se topeste untul. Amesteca faina, bicarbonatul, zaharul, un praf de sare si mirodeniile. Varsa lichidul cald si amesteca. Incorporeaza cojile de portocala si pune pasta intr-o forma de chec acoperita cu hartie de copt. Coace in jur de 50 de minute, pana cand turta dulce trece de testul scobitorii. Lasa turta dulce la racit, apoi impacheteaz-o in hartie de aluminiu, ca sa o pastrezi proaspata.

Turta dulce fara oua, unt si lapte

Ingrediente:
500 g de faina de secara,
500 g de miere,
350 ml de apa,
o lingurita de bicarbonat de sodiu,
o lingurita de condimente pentru turta dulce.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Amesteca faina, condimentele si bicarbonatul, pune mierea cu apa pe foc, pana se topeste mierea. Varsa progresiv siropul de miere peste amestecul cu faina si amesteca cu o lingura de lemn. Pune pasta intr-o forma cu hartie de copt si lasa la cuptor in jur de o ora. Verifica daca turta dulce este coapta cu ajutorul unei scobitori.

Turta dulce cu smochine si nuci de pecan

Ingrediente: 250 g de faina, jumatate de lingurita de praf de copt, un praf de sare, 50 g de zahar brun, 50 g de pudra de migdale, jumatate de lingurita de scortisoara, jumatate de lingurita de ghimbir, 100 ml lapte, 50 g de unt, 200 g de miere, 3 smochine tocate, un pumn de nuci de pecan caramelizate.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Topeste pe foc untul, laptele si mierea. Amesteca zaharul, mirodeniile, faina, pudra de migdale si praful de copt. Amesteca cele doua compozitii, iar la sfarsit inglobeaza si smochinele si nucile de pecan. Varsa turta dulce intr-o forma de chec cu hartie de copt si las-o la cuptor in jur de 40 de minute. Dupa ce turta se raceste, presara zahar pudra.

Turta dulce cu cream cheese

Ingrediente: 250 g de faina, 250 g miere, jumatate de plic de praf de copt, 70 g de zahar brun, 70 g de unt, 100 ml de lapte, doua galbenusuri, un sfert de lingurita de scortisoara, o lingurita de mirodenii pentru turta dulce, o lingurita de bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 200 g de branza Philadelphia, 80 g de zahar pudra, o portocala.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Topeste mierea cu zaharul si laptele la foc mic. Ia de pe foc si adauga untul. Bate galbenusurile de ou cu 3 linguri din siropul cu miere. Adauga bicarbonatul si incorporeaza apoi restul siropului. Separat, amesteca faina cu sare, praf de copt si mirodenii, apoi combina cele doua compozitii. Varsa turta dulce intr-o forma de chec si coace-o 30 de minute. Coboara temperatura cuptorului la 150 de grade, acopera turta dulce cu folie din aluminiu si mai lasa 15 minute la cuptor. Dupa ce scoti turta, las-o sa se raceasca. Fa crema de branza, amestecand branza Philadelphia cu zahar pudra. Adauga coaja de portocala. Intinde crema de branza peste turta dulce.

Turta dulce fara gluten
Ingrediente:
250 g de miere,
200 g de faina de orez,
50 g de faina de castane,
60 g de zahar,
o lingurita de bicarbonat,
un plic de praf de copt fara gluten,
doua lingurite de amestec 4 condimente,
doua oua,
80 ml de lapte.

Amesteca faina, bicarbonatul, praful de copt, condimentele, zaharul si un praf de sare. Incalzeste mierea la foc mic si vars-o apoi peste amestecul de faina. Incorporeaza ouale, unul cate unul si laptele caldut. Varsa turta dulce intr-o forma de chec si coace-o in jur de o ora in cuptorul preincalzit la 160 de grade.

  TURTA DULCE CU MIERE - 1
Ingrediente
 350 de grame de miere
 350 de grame faina
 3 oua
 3 linguri de zahar
 1/2 lingurita de bicarbonat
 un virf de lingurita de scortisoara
 ½  lingurita cuisoare pisate
 1 lingura de rom
 1 lingura de ulei
 1 pahar de nuci
Mod de preparare
Se pune mierea calduta, in vasul in care vom pregati compozitia.
Se pune faina cernuta, cate putin si se amesteca bine si dupa ce s-a mai racorit, ouale intregi, pe rind. Se freaca totul bine, se mai adauga 1/2 lingurita de bicarbonat proaspat cernut, apoi cuisoare si oscortisoara pisata, rom, ulei si nucile curatite, lasate nesfarimate. Se unge o tava cu unt, se toarna compozitia, se pun deasupra bucati de nuca si se coace la foc potrivit.

TURTA DULCE CU MIERE - 2
Ingrediente
400 g miere
            150 g unt
            1 lingurita bicarbonat
            1 lingurita scortisoara pisata
            1 lingurita cuisoare pisate
            500 faina
            1 albus de ou.
   Mod de preparare
Se amesteca mierea calduta cu untul foarte moale.
Se adauga bicarbonatul dizolvat intr-o lingura de apa calda, scortisoara, cuisoarele, ienibaharul, apoi faina.
Se framanta aluatul pana se dezlipeste de mana se lasa  sa se odihneasca 15 min.
Intinzi o foaie groasa de 2-3 cm si o pui intr-o tava unsa cu ulei.
Se bate un albus de ou cu doua lingurite de miere si se unge foaia.
Se coace la foc mic aproximativ 45 de minute.
Dupa ce se raceste, se taie.


TURTA DULCE CU MIERE - 3

Ingrediente
200 gr miere 3 oua
100  gr zahar
2-3 cuisoare
scortisoara
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingura zeama de lamaie
100 ml ulei
coaja de la 1 lamaie
1 praf de sare
faina cat cuprinde.
Decor: ciocolata alba, decor argintiu
Mod de preparare
Mierea se incalzeste intr-o cratita amestecand continuu.
Ouale se amesteca cu zaharul si se bat pe o baie de abur cca 1 min, apoi se adauga mierea calda, uleiul, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, scortisoara si cuisoarele pisate. Se amesteca compozitia apoi adaugam faina cat cuprinde. Trebuie sa obtinem un aluat consistent, care se poate modela usor.
Se intinde o foaie cu ajutorul unui praf de faina intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cu ajutorul formelor se obtine turta dulce.
Se introduce tava la foc potrivit pana devin aurii la baza.
Se scoate tava din cuptor iar turta dulce se lasa sa se racesca complet.
Se decoreaza dupa imaginatie cu ciocolata alba topita si decor argintiu.

 Mucenici cu miere si nuca

Ingrediente
 700 gr  faina
1 ou, 1 cub -25 g drojdie
1 lingura plina cu miere
250 ml lapte
coaja rasa de la o  lamaie
50 gr unt
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat.
Decor: miere si nuca macinata

Preparare
 Pentru a obtine un aluat pufos pregati, o  maia din faina, zahar si drojdie . Se lasa sa creasca 8-10 min apoi se  amesteca cu restul de ingrediente  pana obtinem un aluat potrivit , ca la cozonac.
Se lasa la loc cald pana isi dubleaza volumul.
 Aluatul se imparte in 10 bucati si se formeaza mucenicii (formam un rulou apoi se impleteste si se da forma de 8).
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza mucenicii. Se introduce tava in cuptorul incalzit si se coc cca 30-35 min, pana devin aurii.
Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.

Chec cu miere , nuca si cacao

Ingrediente
 6 albusuri
 80 gr zahar
2 linguri de miere
150 gr faina, 20 gr cacao
40 gr nuca macinata
40 ml ulei
1 praf de copt
zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
1 praf de sare.

Preparare
 Albusurile se bat spuma cu zahar. Intr-un bol separat se amesteca mierea, coaja rasa de lamaie cu ulei si zahar vanilat. Faina se amesteca cu praful de copt.
Cand albusurile sunt spumate  bine si zaharul este dizolvat se adauga peste compozitia cu miere . Se adauga faina amestecata cu praful de copt si sare.
Se amesteca usor. O parte din compozitia formata se amesteca cu cacao.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune compozitie fara cacao , nuca macinata si compozitie de cacao.
Cu o furculita se amesteca usor din loc in loc pentru a obtine un aspect  frumos dupa coacere.
Tava se introduce in cuptorul incalzit si se  lasa la copt la foc potrivit pana devine auriu-roscat.
Se lasa sa se raceasca

Faguri cu miere
Ingrediente
3 oua
3  linguri  cu miere
100 ml ulei
120 ml lapte
2 pliculete zahar vanilat
1/2 lingurita bicarbonat  stins in otet
 faina cat cuprinde  astfel incat sa obtinem consistenta unui  aluat  fraged.
presa vafe 
Preparare
 Ingredientele (oua, lapte, miere, zahar, vanilie, ulei, bicarbonat stins ) se mixeaza cca 5 min. Se adauga treptat faina , framantam  pana obtinem un aluat nelipicios, bun de modelat.
Se pune presa pe plita, sa se incinga bine . Din aluatul obtinut se formeaza   bilute de aceasi marime ,  le punem pe forma deschisa , apoi presam bine.
Forma se tine cca 1 min pe o parte, 1 min pe a doua parte, astfel incat sa obtinem faguri  copti uniform.
Se scot din forma si se pun pe o tava la racit.


Gogosi de post cu miere si nuca

Ingrediente:
1 kg faina de grau,
4-5 linguri zahar,
1 cubulet mic de drojdie (40 g),
1 pliculet zahar vanilat,
1 lingurita esenta de rom,
coaja rasa de la o lamaie,
100 g zahar praf,
300 g miere,
200 g nuca macinata,
putina sare.
Mod de preparare:
Sfarama drojdia si amestec-o cu zahar, trei linguri de faina si 100 ml de apa calduta. Toarna apoi amestecul cu drojdie in mijocul unui castron in care ai cernut faina. Acopera vasul cu un servet mai gros si pune-l intr-un loc mai cald. Dupa ce a crescut putin, se adauga in vas apa calduta si se amesteca pentru a cuprinde toata faina. Se pun sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie si romul si se framanta un aluat potrivit de tare.
Se lasa aluatul la dospit, cel putin 30 de minute, acoperit, in loc cald.
Din aluat se intinde pe masa de lucru o foaie groasa de 0,5 cm. Pe jumatate din foaie se pun din loc in loc, cu o lingura, gramajoare de miere cu nuca.
Intre acestea trebuie sa fie o distanta de 10 cm cel putin. Jumatatea de foaie cu miere se acopera cu cealalta jumatate de foaie. Se preseaza cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre gramajoarele de miere cu nuca.
Cu ajutorul unui pahar de vin se decupeaza apoi gogosile, avand grija ca umplutura sa fie plasata in mijlocul gogosii, nu la margine. Se apasa marginile aluatului, pe locul taieturii, ca sa se prinda bine si sa nu se desfaca la prajit.
Se lasa gogosile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, si apoi se prajesc intr-o tigaie in care s-a pus mult ulei.
Daca se prajesc in tigaie cu ulei putin, gogosile nu cresc frumos.
Se presara pe deasupra cu zahar pudra cat sunt calde inca.

Prajitura insiropata cu miere

Ingrediente:
4 oua,
80 g de zahar brun,
20 g de pudra de migdale,
50 g de faina (poate fi inlocuita cu amidon pentru cei alergici la gluten),
125 g de iaurt grecesc,
160 g de gris,
jumatate de plic de praf de copt,
125 ml de ulei de masline,
o portocala,
o lamaie,
150 g de miere.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade si pune hartie de copt intr-o tava cu diametrul de 25 cm.
Amesteca ouale, iaurtul, faina, zaharul, grisul, pudra de migdale, praful de copt, uleiul, coaja portocalei si a lamaiei.
Pune prajitura in forma si coace-o 30 de minute. Verifica cu o scobitoare.
Daca iese curata, prajitura este gata. Nu o scoate din tava. Inteap-o pe toata suprafata cu un cutit.
Infierbanta sucul portocalei, al lamaiei si mierea.
Varsa siropul pe prajitura si lasa sa se raceasca.
Scoate prajitura din tava, cu tot cu hartia de copt.
Prajitura insiropata cu miere se serveste cu iaurt grecesc si fructe sau natur.

Mini-tarte cu miere si nuca

Ingrediente:
o foaie de aluat fraged,
200 g de miez de nuca,
3 oua,
4 linguri de miere,
100 g de zahar brun,
60 g de unt.
Amesteca untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei cu zaharul brun, pana se topeste zaharul. Adauga mierea si ouale, unul cate unul, amestecand incontinuu.
Dupa ce toate ingredientele s-au amestecat bine, pune si miezul de nuca si mai amesteca putin, cu o lingura de lemn. Pune in forme de tarte aluatul, pe care il vei intepa peste tot cu o scobitoare.
Lasa mini-tartele cu miere si nuca 20 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Daca folosesti tarte deja cumparate, 10 minute ar trebui sa fie suficient.
Trebuie sa lasi mini-tartele cu miere si nuca sa se raceasca putin inainte de a le manca.

Trufe cu miere si lamaie verde

Ingrediente (20 de trufe):
  • 200 g de ciocolata neagra de menaj,
  • 100 g smantana,
  • 50 g unt,
  • 25 g de miere,
  • o lamaie verde,
  • 50 g de cacao.
Pune mierea, untul si smantana intr-o craticioara. Spala cu apa calda si periaza lamaia verde, sterge-o si rade coaja, pe care o vei pune in craticioara.
Infierbanta compozitia, adauga ciocolata rupta in bucati, da focul mic si amesteca pana se topeste ciocolata. Ia de pe foc, lasa sa se raceasca un pic si amesteca compozitia de trufe cu o spatula, ca sa o aerezi.
Pune apoi compozitia la frigider cateva ore, pana cand se intareste putin.
In tot acest timp iti poti confectiona o cutie pentru a le ambala.
Pune cacao intr-o farfurie intinsa. Ia cate o biluta din compozitie, cu ajutorul unei linguri, pe care o vei trece prin cacao. Pune trufele in forme din hartie pentru prajiturele, pe care le vei pune in cutia pregatita.
Inainte de a oferi trufele cu miere si lamaie verde, tine-le cel putin o noapte la frigider.

Prajitura cu miere 

 Ingrediente:

  Pentru foile cu miere: 
  - 600 de grame de faina + cateva linguri pentru presarat planul de lucru 
  - 50 de grame de zahar 
  - 200 grame de miere de albine 
  - 20 de grame (1 lingura) de bicarbonat de sodiu 
  - 100 de grame de unt cu 82% grasime 
  - 1 ou 
  - 1 lingurita extract de vanilie 
  - 1 praf de sare 
  - 2-3 linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul, 
Crema de lapte si unt si umplutura:
  - 300 ml. lapte 
 - 150 de grame de zahar 
 - 1 praf de sare 
 - 80 de grame de gris 
 - 200 de grame de unt cu 80% grasime
  - 1 lingura de extract de vanilie
  - 1 borcan de 370 ml. de gem acrisor (pasta de macese, gem de caise)
  - zahar pudra vanilat pentru finisat prajitura 
 Preparare: 
 Mierea de albine se cantareste direct intr-o craticioara. Se adauga untul (100 grame), sarea si zaharul si se pun pe foc mediu spre mic. 
 Se fierbe compozitia pana cand zaharul e complet dizolvat. Se da deoparte de pe foc si se lasa sa se raceasca. 
 Se cerne faina intr-un castron incapator, impreuna cu bicarbonatul de sodiu. 
 Se face cu lingura o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia cu miere deja racita, apoi oul batut si extractul de vanilie. Se amesteca cu o lingura pana cand ingredientele lichide sunt inglobate in faina, apoi se rastoarna tot continutul castronului pe planul de lucru usor infainat. 
 Se porneste cuptorul, fixandu-l la 180°C 
 Se framanta rapid aluatul, fara a insista prea mult pana la omogenizare si se imparte in 4 bucati . 
Se intind cele 4 bucati de aluat sub forma unor foi dreptunghiulare subtiri, ingrijindu-ne permanent sa avem planul de lucru infainat bine, ca sa nu se lipeasca. 
 Aceste foi trebuie sa aiba dimensiuni cat mai egale,  se pot decupa marginile de aluat crud, lipindu-le acolo unde lipsesc mai trecand o data cu sucitorul pe deasupra. 
Tavile pentru copt se captusesc cu hartie de copt, foile se ruleaza rand pe rand pe sucitor si cu ajutorul acestuia, transferam foile. 
 Inainte de a da aceste foi la copt, se perforeaza cu o furculita pe toata suprafata, ca sa prevenim cresterea neuniforma in timpul coacerii. 
Se coc pe rand fiecare dintre aceste foi, in cuptorul preincins la 180°C. Timpul de coacere este de 10 minute pentru fiecare foaie. În acest timp se vor colora intr-un brun-auriu frumos. 
Atentie, foile calde sunt foarte fragile! 
Dupa ce se racesc, foile se vor intari foarte mult, vor fi ca niste biscuiti tari.
 Prepararea cremei de gris 
Se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul si sarea. Dupa ce laptele fierbe, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.
 Se fierbe 4-5 minute amestecand constant cu telul in forma de para, apoi se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine. Dupa ce s-a racit, se adauga untul moale, taiat in cubulete, si extractul de vanilie. Se mixeaza cu mixerul la viteza mare pana cand se formeaza o crema spumoasa si alba. 
Asamblarea prăjiturii 
Pentru a asambla prajitura, se aseaza prima foaie intr-o tava de dimensiune potrivita. 
Se acopera prima foaie cu jumatate din crema de lapte si unt, niveland-o foarte bine.
 Se acopera crema cu urmatoarea foaie si se preseaza usor pe toata suprafata.
Se acopera a doua foaie cu gemul, pe care, deasemea, incercam sa-l distribuind cat mai frumos. 
Se acopera gemul cu a treia foaie, se preseaza usor si se adauga restul de crema. Dupa nivelarea cremei, acoperim totul cu ultima foaie. 
Deasupra prajiturii se aseaza o tava in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. 
A doua zi, putem portiona in portii dupa plac. 
Dupa ce se portioneaza, suprafata prajiturii se pudreaza cu zahar praf.