Propolisul

  Propolisul este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii. 

 Propolisul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Consumul în sezonul rece întărește imunitatea și protejează organismul împotriva răcelilor și a bacteriilor. 
 Calitățile propolisului sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, polifenoli, au proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene si este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi, fiind extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar. 
 Propolisul are o puternică acțiune antimicrobiană bacteriostatică şi bactericidă atât asupra bacteriilor Gram pozitive, cât şi asupra bacteriilor Gram negative, antimicotică , antivirală, analgezică, antiinflamatoare, anestezică, cicatrizantă, imunostimulentă si antioxidantă. 
 Propolisul distruge 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și alte 30 de tipuri de virusuri. 
 Propolisul este apreciat ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice oferite de natură, eficient în tratarea a cel puţin 200 de afecţiuni. Spre deosebire de medicamentele de sinteză, propolisul acționează eficient împotriva bacteriilor dăunătoare, fără a le distruge pe cele bune, cum se întâmplă cu antibioticele obișnuite si nu provoacă efecte secundare, stimulând buna funcționare a organismului, în general. 
 Acționează ca stimulent nespecific al sistemului imunitar, sporind astfel capacitatea de apărare a organismului față de factorii agresori externi și interni. 
  
Forme de utilizare 
 
Propolis in miere

  Produs obținut din 94% miere de albine  polifloră românească și 6% tinctură de propolis 
  Beneficii:

  •  propolisul este un antibiotic natural cu spectru larg, fără efecte adverse previne și combate eficient infecțiile cu viruși gripali sau rino-viruși, precum și cu bacterii transmise pe cale respiratorie;
  •  reduce durerile de cap și musculare, 
  •  are efect antiinflamator la nivelul sinusurilor, laringelui și aparatului auditiv,
  •  prevenind astfel așa-numitele complicații ale gripei; stimulează imunitatea,
  •  accelerează procesul de vindecare și previne recidiva herpesului; 
  •  este un antibacterian natural eficient în cazul infecțiilor rezistente la antibiotice, iar combinația antibiotice + propolis se recomandă în cazul cistitelor, nefritelor, bronșitelor sau pneumoniilor rezistente la tratament; 
  •  distruge candida și alți fungi patogeni (diferite specii de Aspergillus, de exemplu); 
  •  împiedică formațiunile tumorale să se extindă prin blocarea ciclurilor de replicare în cazul celulelor maligne; 
  • ajută la restabilirea parțială a circulației cerebrale în cazul accidentul vascular.    

 Administrare: La adulți se recomandă 4-6 lingurițe/zi, înainte de mese cu minim 30 de minute. Nu se recomandă celor alergici la produsele stupului şi copiilor sub un an. 

  Tinctura de propolis - este un puternic leac natural, fiind una dintre cele mai populare forme în care poate fi găsit propolisul. 
 Tinctura de propolis este un foarte bun fortifiant, un bun protector folosit de medicina naturistă pentru întărirea sistemului imunitar, și când vorbim despre sistemul imunitar, aici ne referim la protecția împotriva oricărei boli sau afecțiuni.
  Ingrediente pentru tinctura de propolis  
  •  40 g de propolis mărunțit 
  •  100 g de alcool (de preferinta sa fie de peste 70% si cat mai aproape de 96%) 
  Mod de preparare  
 Alegeti propolis de tip mai moale (contine mai putine impuritati), fara semne de alterare, apoi faramitati in particule de 2-4 mm. 
  Apoi, puneti propolisul pregatit intr-un recipient din sticla de culoare inchisa, iar peste turnati alcool si inchideti recipientul ermetic. 
 Pastrati sticla intr-un loc intunecos, la temperatura camerei. Agitati sticla periodic, de 4-6 ori pe zi. 
 Tinctura de propolis obtinuta se va tine la frigider 10-12 ore, apoi se va filtra prin tifon. Va fi un lichid transparent de culoare galben spre maro inchis cu un miros specific placut. 
  Pentru o mai bună valorificare a propolisului, după prima filtrare se adaugă încă 50 ml de alcool, repetându-se procedura anterioară. 
  După 3 săptămâni se strecoară și se păstrează în recipiente închise la culoare.
 Propolisul solid rams in tifon se poate amesteca cu untura de porc nesarata sau cu un unt pentru a avea o crema de propolis 100% naturala
 
  Indicații terapeutice 
  1.  Dureri în gât, viroze: Se pun 4-5 picături de tinctură de propolis pe o felie de pâine, sau într-o cană cu ceai de plante. 
  2.  Gripă. Se iau câte 30 de picături de tinctură de propolis de 20% într-un păhărel cu apă sau lapte, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă. 
  3.  Bronșită acută: Se iau câte 30 de picături de tinctură de propolis de 90% , de 3 ori pe zi, înainte de masă, într-un păhărel cu apă sau lapte cald. 
  4.  Laringită cronică: Se iau câte 20 de picături de tinctură de propolis, înainte de masă, într-un pahar cu lapte cald. 
  5.  Otită: Se pun 10 picături de tinctură de propolis în urechea bolnavă, de 3 ori pe zi. 
  6.  Herpes: Se tamponează regiunea afectată cu tinctură de propolis de 20%. 
  7.  Gastrită hiperacidă și ulcer gastroduodenal: Se iau câte 40 de picături de tinctură de propolis de 20%, pe stomacul gol, cu 1 litru de lapte cald. 
  8.  Nefrită cronică: Se iau câte 40 de picături de tinctură de propolis de 20%, într-un pahar cu 100 ml de apă caldă, de 2 ori pe zi, cu o oră înainte de masă. 
  9.  Prostatită: Se suge propolis natural, câte 5 grame pe zi, timp de o lună. 
  10.  Dermatomicoză: Se frecționează de 2 ori pe zi zonele afectate cu tinctură de propolis de 20%. 
  11.  Micoze: Se unge zona pielii afectate cu tinctură de propolis, de 2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni, apoi doar o dată pe zi, alte 2 săptămâni. Calmează pruritul și înlătură ciuperca. 
  12.  Piciorul atletului: Se pune câte 1 picătură de tinctură de propolis între degetele de la picioare, seara și dimineața, 2-4 săptămâni.  Ulcer varicos: Se pulverizează tinctură de propolis pe rană, timp de 4 minute la fiecare ședință. Se fac 20 de astfel de ședințe până la cicatrizare și vindecare.
 
  Unguentul cu propolis  - se obține amestecând inițial 10 ml tinctură de propolis 30% cu 10 grame ceară de albine. Acestea se pun într-un vas emailat să fiarbă la bain-marie într-un alt vas cu apă. Se fierb 10 minute până se evaporă alcoolul apoi se adaugă 90 ml ulei de măsline și se omogenizează cu ceară. Se pune în recipient de sticlă și se păstrează la frigider. 
 Se aplica local de 2 ori pe zi.

  Cu tinctura de propolis se pot vindeca urmatoarele boli:

  Atentia ! Pentru uz intern tinctura de propolis se utilizeaza numai conform prescriptiilor medicului specialist
  Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile - se trateaza cu 30 picaturi/zi. 
  În astmul bronşic sunt deosebit de benefice şedinţele de aerosoli cu tinctură de propolis (15%), diluată cu apă în proporţie de 1:1; zilnic se fac câte 2 şedinţe cu o durată de 5 minute, urmate de odihnă 20 de minute, într-o cură de 15-30 de zile. Efecte deosebite se obţin în tratamentul emfizemului pulmonar, pneumonie, silicoză, tuberculoză pulmonară şi extrapulmonară. Se foloseşte tinctura de propolis 20% (câte 30 de picături de 3 ori pe zi), inhalaţii de 2 ori pe zi. 
 În boli ale cavităţii bucale şi ORL (urechi, nas, gât): propolisul este eficient în gingivite purulente şi sângerânde, stomatită, abcese paradontale, paradontoză incipientă, dureri de dinţi sau după extracţii, faringo-amigdalite, laringite, sinuzite, otită sclerozantă hipoacuzivă, rinite şi ozenă. Se recomandă propolis brut (5-20 g pe zi, mestecat în gură sau supt), propolis in miere, unguent în nas, spray-uri, aerosoli şi gargarisme. La otită se aplică tinctura (câte 10 picături de 3 ori pe zi) în urechea bolnavă; 
 Cura de aerosoli cu tinctura de proplis pentru caile respiratorii (15%), diluata cu apa in proportie de 1:1 trebuie facuta timp de cateva zile. 
 Pentru astm bronsic sunt benefice sedintele de aerosoli cu tinctura de propolis (15%), diluata cu apa in proportie de 1:1. 
  Zilnic, se fac cate 2 sedinte de aerosoli, cu o durata de 5 minute, urmate de odihna 20 minute, intr-o cura de 15-30 de zile.
 Inflamarea prostatei - se recomanda 30 picaturi/zi. 
 Hipertensiune - 30 picaturi/zi pana la vindecare. 
 Inflamarea rinichilor si ficatului - cate 40 picaturi de doua ori pe zi, puse intr-un pahar cu 100 ml de apa calda. Se repeta pana la vindecare. 
 Angină, faringite, gripă – Câte 40 de picături pe zi, puse într-un pahar cu 200 ml de apă caldă, combinat cu gargară, de mai multe ori pe zi. 
 Ulcer de stomac sau enterite - Câte 40 de picături pe zi, puse într-un pahar cu 100 ml de lapte cald, băut pe stomacul gol. 
 TBC pulmonar - cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi si inhalatii de doua ori pe saptamana. Pentru inhalatie, la 250 ml de apa fierbinte adaugam 100 picaturi de tinctura 
 Boli micotice intre degete - locurile afectate sunt unse cu tinctura. 
 Dureri de stomac - 50 picaturi in 100 ml de apa. Se recomanda si in cazul parazitozelor intestinale, de doua ori pe zi, pe stomacul gol. 
 Bataturi si cheratite - inainte de culcare, imbibi o bucata de vata in tinctura de propolis si o asezi pe locul dureros. Ziua, poti folosi alifia de propolis cu sapun sau cu salicilat.
 Afectiuni ale pielii - se aplica pe zonele afectate (daca e suportat alcoolul),  tinctura de propolis. Daca alcoolul nu e suportat, trebuie amestecat propolisul intr-o crema. 
 Dureri de masele - pune vata imbibata in tinctura pe locul dureros. Propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia. 
 Rani vechi - rana trebuie spalata cu extractie de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctura de propolis. 
 Arsurilor de gradul I. - rana trebuie unsa de mai multe ori cu tinctura. In aceste cazuri nu se vor forma vezicule.