Aproape fiecare dintre noi a fost cel puţin o dată înţepaţi de o albină. Veninul acesteia este însă foarte benefic, produsele pe bază de venin ne întăresc sistemul imunitar, ne scapă de durerile articulare, dar şi de anemie.
Din cele mai vechi timpuri oamenii au constatat că articulaţiile dureroase devin indolore, deci nu mai dor, în urma înţepăturilor de albine.
O înţepătură de albină declanşează o reacţie locală sub forma unui edem, a unei inflamări care poate să dureze de la trei minute până la trei ore, însă tocmai acest lucuru determină punerea în mişcare a sistemului imunitar care nu poate avea decât efecte benefice asupra stării noastre de sănătate.
Veninul de albine este un lichid incolor, acid, excretat de albine în momentul în care se simt ameninţate, dar care capătă popularitate în ultima vreme datorită presupuselor beneficii pe care le are asupra sănătăţii şi frumuseţii.
Mulţi compuşi din veninul de albine au potenţial antiinflamator, în special melitina, principala substanţă conţinută de acest lichid. De altfel, melitina din veninul de albine este cea care cauzează mâncărime şi durere atunci când suntem înţepaţi de această insectă.
Proprietăţile antiinflamatoare ale veninul de albine s-au dovedit eficiente în controlarea simptomelor specifice artritei reumatoide, o boală cronică ce se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor.
Numeroase produse cosmetice destinate ameliorării ridurilor conţin venin de albine, care poate avea un efect benefic în acest sens.
Acest ingredient- minune se presupune că reduce inflamaţia la nivelul ţesuturilor, încetinind astfel procesul de îmbătrânire celulară.
Terapia cu venin de albine reduce riscul unor boli autoimune, precum lupusul, astmul sau encefalomielita, datorită reducerii inflamaţiilor din corp şi a creşterii numărului de limfocite, celule care apără organismul de substanţele pe care le consideră străine.
Tratamentul cu venin de abine este cunoscut din cele mai vechi timpuri, tocmai pt vindecarile sale miraculoase, uneori chiar in situatii extreme.
In acest tratament este important sa facem testul ce ne arata daca suntem alergici la intepatura de albine !
In acest tratament este important sa facem testul ce ne arata daca suntem alergici la intepatura de albine !
Prin puternicul efect imunomodulator si antiinflamator, aceasta terapie se adreseaza în special bolilor de tip reumatic:
poliartrita reumatoida,
- artrita urica,
- spondilartrita ankilopoietica,
- guta,
- artroze,
- spondiloze,
- scleroza în placi,
- arterite obliterante,
- polineuropatii diabetice,
- detrese imunitare etc.
Pentru terapii se foloseste veninul în forma injectabila sau, preferabil direct, cu albine vii.
Ultimul procedeu este cel mai eficient deoarece prin colectare si prelucrare se pierd o parte din proprietatile bioactive ale veninului pur.
Schema de tratament:
• 1 zi = 1 intepatura
• 2 zi = 2 intepaturi
• 3 zi = 3 intepaturi
• 5 zi = 5 intepaturi
• 6 zi = 4 intepaturi
• 7 zi = 3 intepaturi
• 8 zi = 2 intepaturi
• 9 zi = 1 intepatura
Acul de la albina il lasam in locul intepat, cateva minute.
La inceput este mai dureros, dupa care durerea dispare si simtim doar o fierbinteala in locul intepat.
Rezultatele au fost foarte multumitoare, cel putin in cazul meu, reusind sa uit definitiv de acele dureri groaznice.
Contraindicatii in tratamentele cu venin de albine
Deşi este văzut ca un panaceu, veninul de albine poate avea şi reacţii adverse în unele situaţii. De exemplu, persoanele alergice care urmează un tratament cu venin de albine pot intra în anafilaxis, o urgenţă medicală ce poate pune în pericol viaţa dacă nu se iau măsuri rapid.
Deşi este văzut ca un panaceu, veninul de albine poate avea şi reacţii adverse în unele situaţii. De exemplu, persoanele alergice care urmează un tratament cu venin de albine pot intra în anafilaxis, o urgenţă medicală ce poate pune în pericol viaţa dacă nu se iau măsuri rapid.
- Stenoze vasculare,
- Hipertensiune arterială (în stadii avansate),
- Boli congenitale cardiace, Ateroscleroză avansată, persoane ce folosesc beta-blocante (epinefrina poate să nu fie eficientă în caz de reacţie anafilactică).
- Diabet insulino-dependent si malnutriţie
- Tuberculoză pulmonară si Insuficienţă pulmonară (în stadii avansate)
- Boli febrile, Gripă, Infecţii purulente, Boli veneriene (Lues, etc.).
- Hipertrofia de prostată
- Hepatite
- Glaucom
Alte efecte negative ale veninului de albine pot consta în:
hiperventilare, oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri severe, risc
crescut de sângerare sau vărsături.
Persoanele care folosesc creme, loţiuni sau serumuri pe bază de venin de
albine trebuie să ştie că există şi posibilitatea să se confrunte cu
reacţii adverse precum mâncărime intensă, eczeme şi roşeaţă a pielii. De
aceea se recomandă precauţie în folosirea acestor produse.